ForumNet


Join the forum, it's quick and easy

ForumNet
ForumNet
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

2 posters

Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:30

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey.


virüsler ve solucanlar
Bilgisayarınıza virüs bulaşmasından kaygı duyuyor musunuz ? Virüsten koruma yazılımları, güvenlik duvarları ve diğer araçlarla bu riski nasıl azaltacağınızı göstereceğiz. Ayrıca, sizin gibi diğer kullanıcılardan gelecek uyarılara ve kişisel yardıma daha hızlı erişebilirsiniz.
Virüsler, solucanlar ve Truva atları nedir?
Virüs, solucan ve Truva atları, bilgisayarınıza ve bilgisayarınızdaki bilgilere zarar verebilecek kötü amaçlı programlardır. Ayrıca Internet'i yavaşlatırlar ve hatta kendilerini arkadaşlarınıza, ailenize, çalışma arkadaşlarınıza ve Web'in kalanına yaymak için bilgisayarınızı kullanırlar. Bununla birlikte, bir kaç önlem ve biraz sağduyu kullanarak, bu tehditlerin kurbanı olma olasılığını azaltabilirsiniz.

Virüs, solucan ve Truva atlarının karakteristik özelliklerini ve arlarındaki farkları öğrenmek için okumaya devam edin.

Virüs nedir?
Solucan nedir?
Truva atı nedir?
Solucanlar ve diğer virüsler nasıl yayılır?
Bilgisayarımda bir solucan veya başka bir virüs olup olmadığını nasıl saptayabilirim?
Sonraki adımlar: Virüs riskini azaltmak

Virüs nedir?
Virüs, kendini bir programa veya bir dosyaya iliştirerek bilgisayardan bilgisayara atlayabilen bir bilgisayar kodu parçasıdır. Yeni bilgisayarlara atladıkça bulaşır. Virüsler yazılımınıza, donanımınıza ve dosyalarınıza hasar verebilir.

Virüs (i.) Kendi kendini çoğaltması amacıyla yazılmış kod. Bir virüs, kendisini taşıyıcı bir programa iliştirir ve ardından bilgisayardan bilgisayara yayılmaya çalışır. Donanıma, yazılıma veya bilgilere zarar verebilir.

İnsanları etkilen virüslerin Ebola'dan 24-saatlik gribe kadar etki derecesi değiştiği gibi, bilgisayar virüsleri biraz rahatsız edici olanlardan tümden tahrip edici olanlara kadar çeşitlilik gösterir. İşin iyi yanı, gerçek bir virüs, insan eylemi olmaksızın yayılmaz. Virüsü yaymak birinin bir dosyayı paylaşması veya bir e-posta göndermesi gerekir.

Solucan nedir?
Solucan da, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için tasarlanmıştır ancak bunu otomatik olarak yapar. İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteminize girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Solucanların en büyük tehlikesi, kendilerini büyük sayılarda çoğaltma becerileridir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir. Bu, domino etkisinin getirdiği yoğun ağ trafiği işyeri ağlarını ve Internet'in tümünü yavaşlatabilir. Yeni solucanlar ilk ortaya çıktıklarında çok hızlı yayılırlar. Ağları kilitlerler ve olasılıkla sizin ve başkalarının Internet'teki Web sayfalarını görüntülerken uzun süreler beklemenize yol açarlar.

Solucan (i.) Virüslerin bir alt sınıfıdır. Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.

Solucanlar yayılmak için bir "taşıyıcı" programa veya dosyaya gereksinim duymadıklarından, sisteminizde bir tünel de açabilir ve başka birinin uzaktan bilgisayarınızın denetimini eline geçirmesini sağlayabilir. Yakın geçmişteki solucanlara örnek olarak Sasser solucanı ve Blaster solucanı verilebilir.


Truva atı nedir?
Mitolojideki Truva atı nasıl bir armağan gibi görünüp, aslında Troya kentini ele geçirecek Yunanlı askerleri taşıyorduysa; bugünün Truva atları da yararlı yazılımlar gibi görünen bilgisayar programlarıdır, ancak güvenliğinizi tehlikeye atar ve pek çok zarara yol açarlar. Yakın geçmişteki bir Truva atı, Microsoft güvenlik güncelleştirmeleri olduğu iddia edilen eklerin bulunduğu bir e-posta görünümündeydi, ancak ekteki dosyaların virüsten koruma ve güvenlik duvarı yazılımlarını devreden çıkarmayı hedefleyen virüsler olduğu ortaya çıktı.

Truva atı (i.) Yararlı gibi görünen ancak aslında zarara yol açan bir bilgisayar programı.

Truva atları, insanların, meşru bir kaynaktan geldiğini düşündükleri bir programı açmaya yöneltilmeleri yoluyla yayılır. Kullanıcıları daha iyi korumak için Microsoft e-posta aracılığıyla güvenlik bültenleri gönderir; ancak bunlarda hiçbir zaman ek bulunmaz. Ayrıca, müşterilerimize e-posta ile gönderilmeden önce tüm güvenlik uyarılarımız Güvenlik Web sitemizde yayımlanır.

Truva atları, ücretsiz olarak yüklediğiniz yazılımlarda da bulunabilir. Güvenmediğiniz bir kaynaktan asla yazılım yüklemeyin. Microsoft güncelleştirmelerini ve düzeltme eklerini her zaman Microsoft Windows Update veya Microsoft Office Update'ten yükleyin.


Solucanlar ve diğer virüsler nasıl yayılır?
Hemen tüm virüsler ve pek çok solucan, bulaştıkları bir programı açmadığınız veya çalıştırmadığınız sürece yayılamaz.

En tehlikeli virüslerin birçoğu temel olarak e-posta ekleri (bir e-posta iletisiyle gönderilen dosyalar) yoluyla yayılmıştır. E-postanızın bir ek içerip içermediğini genellikle anlayabilirsiniz, çünkü size eki ve adını temsil eden bir ataç simgesi ile gösterilir. Fotoğraflar, Microsoft Word ile yazılmış mektuplar ve hatta Excel elektronik tabloları, e-posta ile her gün alıyor olabileceğiniz dosya türlerinden bazılarıdır. Bir virüs, bulaştığı dosya ekini açtığınızda harekete geçer (bir eki açmak için genellikle ek simgesini çift tıklatırsınız).

İpucu: Eki bekliyor ve ekteki dosyanın tam olarak içeriğini biliyor olmadıkça bir e-postanın ekindeki herhangi bir şeyi açmayın.

Tanımadığınız birinden eki olan bir e-posta alırsanız hemen silin. Ne yazık ki, bazen tanıdığınız kişilerden gelen ekleri açmak da güvenli değildir. Virüs ve solucanların, e-posta programlarından bilgi çalma ve kendilerini adres defterinde listelenen herkese gönderme becerileri vardır. Dolayısıyla, birinden anlamadığınız bir ileti veya beklemediğiniz bir dosya içeren bir e-posta alırsanız, eki açmadan önce her zaman bu kişiyle bağlantıya geçin ve ekin içeriğini doğrulatın.

Diğer virüsler Internet'ten yüklediğiniz programlar, arkadaşlarınızdan ödünç aldığınız virüslü bilgisayar diskleri veya bir mağazadan satın aldığınız programlar yoluyla yayılabilir. Bunlar, virüs kapmanın az rastlanan yollarıdır. Çoğu kişi, bilinmeyen e-posta eklerini açıp çalıştırdıklarında virüs kapar.


Bilgisayarımda bir solucan veya başka bir virüs olup olmadığını nasıl saptayabilirim?
Virüslü bir programı açıp çalıştırdığınızda, bir virüs kaptığınızı anlamayabilirsiniz. Bilgisayarınız yavaşlayabilir veya birkaç dakikada bir kilitlenip yeniden başlayabilir. Bazen bir virüs bilgisayarı başlatmak için gereken dosyalara saldırır. Bu durumda, güç düğmesine bastığınızda karşınızda boş bir ekran görebilirsiniz.

Tüm bu belirtiler bilgisayarınızda bir virüs bulunduğuna dair sık rastlanan işaretlerdir; yine de bazen virüsle hiç ilgisi olmayan donanım veya yazılım sorunlarının yol açtığı şeyler olabilir.

Virüs içeren bir e-posta gönderdiğinizi bildiren iletilere dikkat edin. Bu, virüsün, kendi oluşturduğu e-postanın göndereni olarak sizin e-posta adresinizi gösterdiği anlamına gelebilir. Bilgisayarınızda virüs olduğu anlamına gelmez. Bazı virüslerin sahte e-posta adresi üretme becerisi vardır.

Bilgisayarınızda güncel bir virüsten koruma yazılımı yoksa, bir virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamanın güvenilir bir yolu yoktur. Güncel bir virüsten koruma yazılımınız yoksa veya farklı bir üreticinin virüsten koruma yazılımını yüklemek istiyorsanız, Güvenlik yazılımı yüklemeleri sayfamızı ziyaret edin.


Sonraki adımlar: Virüs riskini azaltmak
Hiç bir şey bilgisayarınızın güvenliğini %100 garanti edemez. Ancak, yazılımınızın güncel kalmasını sağlayarak ve güncel bir virüsten koruma yazılımı aboneliği edinerek, bilgisayarınızın güvenliğini geliştirmeyi sürdürebilirsiniz
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:30

Kablosuz yönlendiriciler
Kablosuz bir ağınız varsa veya kullanmayı planlıyorsanız, kablosuz bir yönlendirici kullanmanız gerekir. Kablosuz yönlendiricilerin çok azı yerleşik bir güvenlik duvarıyla gelir, dolayısıyla ayrı bir güvenlik duvarı satın almanız gerekebilir.

Artıları Eksileri
Kablosuz yönlendiriciler bilgisayarları, taşınabilir bilgisayarları, kişisel yardımcıları ve yazıcıları kablo olmaksızın bağlanmanızı sağlar.
Kablosuz aygıtlar, evinizin dışında biri tarafından (doğru donatım kullanıldığında) yakalanabilecek radyo sinyallerini kullanarak bilgileri yayınlarlar.

Kablosuz yönlendiriciler, dizüstü bilgisayarları Internet'e ve ağlara bağlama için idealdir.
Kablosuz bir yönlendirici kullanmak için, ona bağlanacak tüm bilgisayarlarda kablosuz bağdaştırıcı bulunması gerekir. Dolayısıyla, ek donatım satın almanız gerekebilir.


Kablosuz yönlendiricilerin tümünde yerleşik bir güvenlik duvarı yoktur, dolayısıyla ayrıca bir güvenlik duvarı satın almanız gerekebilir.



Sonraki adım: Bugün bir güvenlik duvarı kullanmaya başlayın
Internet'e yapılacak bir bağlantı, farkında olmayan bir bilgisayar kullanıcısı için tehlikeler doğurabilir. Bir güvenlik duvarı kullanırsanız, riskinizi azaltabilirsiniz. Bir güvenlik duvarı, Internet'te daha güvenli olarak gezinmek için ilk adımdır. Yazılımınızın güncel kalmasını sağlayarak ve güncel bir virüsten koruma yazılımı aboneliği edinerek, bilgisayarınızın güvenliğini geliştirmeyi sürdürebilirsiniz.
Hortlaklar ve robot ağlar: bilgisayarınızın denetim altında kalmasına yardımcı olun
Yayımlanma tarihi: Mar 28, 2006
Çevrimiçi suçlular bir virüs kullanarak aynı anda çok sayıda bilgisayarın denetimini ele geçirebilir ve bu bilgisayarları, kötü amaçlı görevleri gerçekleştirmek üzere güçlü bir "robot ağı" gibi birlikte çalışan "hortlaklara" dönüştürebilir.

100.000 bağımsız "hortlak" bilgisayar içerebilen robot ağları istenmeyen e-posta dağıtabilir, virüsler yayabilir, diğer bilgisayarlara ve sunuculara saldırabilir, başka suç ve dolandırıcılık girişimlerinde bulunabilir.

Robot ağları, çevrimiçi suçlular tarafından yaygın olarak kullanılır ve Internet'te önemli bir sorun haline gelmiştir.

Bilgisayarınıza bulaşmış olup olmadığını anlama
Bilgisayarınızı hortlağa dönüştürmek için kullanılan virüs bilgisayarın yavaşlamasına, şüpheli iletiler görüntülemesine veya beklenmedik biçimde çalışmasına neden olabilir.

Bu virüsler genelde bilgisayarınızı devre dışı bırakmaz, çünkü robot ağının çalışması için hortlak bilgisayarların Internet'e bağlı olması gerekir.

Bilgisayarınıza virüs bulaşmış olup olmadığının nasıl anlaşılacağı konusunda ayrıntılı bilgileri okuyun.

Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa ne yapmalı
Bilgisayarınızda virüs bulaşması belirtileri görülüyorsa, ilk olarak bilgisayarınızdaki yazılımların güncel olduğunu doğrulayın. Daha sonra, Microsoft Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı'nı çalıştırın. Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı, Windows XP, Windows 2000 ve Windows Server 2003 çalıştıran bilgisayarları yaygın olarak karşılaşılan bazı kötü amaçlı yazılımlara karşı denetler ve bulunanların temizlenmesine yardımcı olur.

Virüs temizleme ile ilgili ayrıntılı bilgileri okuyun.

Bilgisayarınızın hortlak olmasını engellemenin 5 yolu
1.
E-postalardaki, anlık iletilerdeki veya mobil iletilerdeki ekleri, tanıdığınız bir kişi tarafından gönderilmiş olsalar bile, içeriğini bilmediğiniz sürece hiçbir zaman açmayın. Ekler, e-posta virüsleri içerebilir.

2.
Bir Internet güvenlik duvarı kullanın.

Not: Windows XP Service Pack 2 (SP2), yerleşik ve etkin bir güvenlik duvarı içerir.

3.
Güncel kalın. Microsoft Update'i ziyaret edin ve Otomatik Güncelleştirmeler'i açın.

Not: Microsoft Office 2003 veya Microsoft Office XP yüklediyseniz, Otomatik Güncelleştirmeler, Office programlarınızı da güncelleştirir. Office'in önceki bir sürümü varsa, Office Update kullanın.

4.
Endüstri standardı virüs koruması ve casus yazılım önleme yazılımlarına abone olun ve güncel kalmalarını sağlayın.

5.
Lisanslı yazılım ürünleri kullanın. Robot ağları genelde işletim sisteminin ve üretim yazılımlarının yasal olmayan kopyalarının çalıştırıldığı bilgisayarlardan oluşturulur. Lisanslı olmayan yazılımlar virüslerden daha fazla etkilenebilir ve hatta bilginiz olmadan virüs yüklenmiş olarak gelebilir.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:31

Bilgisayar virüsü nedir?
Bilgisayar virüslerine giriş: bölüm 1

Bilgisayar virüsleri, bilgisayarın çalışmasını engelleyecek, verileri kaydedecek, bozacak veya silecek ya da kendilerini Internet üzerinden diğer bilgisayarlara yayarak yavaşlamalara veya başka sorunlara neden olacak şekilde tasarlanmış yazılım programlarıdır.

İnsanlara bulaşan virüslerin 24 saatte geçen grip mikrobundan Ebola virüsüne kadar çeşitli türevleri olduğu gibi, bilgisayar virüsleri de muzip virüslerden oldukça zarar verici olanlarına kadar yeni ve çeşitli biçimlerde görülür. Ancak biraz bilgi ve birkaç koruma önlemiyle, virüslere karşı daha az savunmasız olabilir ve etkilerini azaltabilirsiniz.

Not: Bilinen virüslerin hiçbiri bilgisayarınızdaki disk sürücüleri veya monitörler gibi donanımlara zarar verme becerisine sahip değildir. Fiziksel zarar verebilen virüslerle ilgili uyarılar genelde asılsız veya yanlış bilgilerdir.

Virüsler nasıl çalışır?
Temel virüsler genelde yeterli bilgisi olmayan bilgisayar kullanıcıları tarafından farkında olmadan paylaşılır veya gönderilir. Solucanlar gibi daha karmaşık olan virüsler, bir e-posta paylaşma uygulaması gibi diğer yazılımları denetleyerek kendilerini otomatik olarak çoğaltabilir ve diğer bilgisayarlara gönderebilir. Truva atı adı verilen belirli virüsler (adlarını efsanevi Truva Atı'ndan alırlar), faydalı bir program gibi görünerek kullanıcıların aldanıp onları karşıdan yüklemelerine yol açabilir. Bazı Truva atları, beklenen işlemleri yerine getiriyor gibi görünürken bir yandan da sisteminize veya ağa bağlı diğer bilgisayarlara zarar verebilir.

Bu farklı virüs türleri ve nasıl çalıştıkları konusunda bilgi sahibi olmak faydalı olmasına karşın, en önemli nokta, bilgisayarınızı en son güncelleştirmeler ve virüsten koruma araçlarıyla güncel tutmanız, en son tehditler hakkında bilgi sahibi olmanız ve Internet'te gezinirken, dosya karşıdan yüklerken veya ekleri açarken birkaç temel kurala uymanızdır. Bilgisayarınıza bir virüs bulaştığında, virüsün türü veya nasıl bulaştığı konuları, onun temizlenmesi ve sonraki bulaşmaların engellenmesi gereğinden daha az önemsizdir.
Bilgisayarıma virüs bulaşmış olup olmadığını nasıl anlarım?
Bilgisayar virüslerine giriş: bölüm 2
Yayımlanma tarihi: May 23, 2005
Virüslü bir program veya eki bilgisayarınızda açıp çalıştırdıktan sonra, bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edinceye kadar virüs bulaştığını anlamayabilirsiniz.

Sisteminize virüs bulaşmış olabileceğine dair birkaç belirti:

• Normalden daha yavaş çalışmaya başlar

• Sık sık yanıt vermemeye veya kilitlenmeye başlar

• Birkaç dakikada bir çöker veya yeniden başlar

• Kendi kendine yeniden başlar ve normal çalışmaz

• Uygulamalar düzgün çalışmaz

• Disklere veya disk sürücülerine erişilemez

• Yazdırma işlemleri düzgün çalışmaz

• Beklenmedik hata iletileri alırsınız

• Bozuk menüler ve iletişim kutuları görüntülenir


Bunlar sık görülen bulaşma belirtileridir; ancak, virüsle ilgili olmayan donanım veya yazılım sorunları nedeniyle de oluşuyor olabilirler. İşin özü şudur ki, bilgisayarınıza endüstri standardına uygun güncel bir virüsten koruma yazılımı yüklemediğiniz sürece, virüs bulaşmış olup olmadığından emin olamazsınız. Güncel bir virüsten koruma yazılımı yüklü değilse veya farklı bir marka yüklemek istiyorsanız, daha fazla bilgi için Güvenlik yazılımları yükleme sayfamızı ziyaret edin.

İpucu: Virüs içeren bir e-posta gönderdiğiniz konusunda sizi uyaran iletilere karşı dikkatli olun. Bu durum, bir virüsün sahte e-postanın göndereni olarak sizin e-posta adresinizi kullandığının göstergesi olabilir. Bu, bilgisayarınıza virüs bulaşmış olduğu anlamına gelmeyebilir. Bazı virüslerin e-posta adreslerini taklit etme becerisi vardır.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:31

Bir virüsü nasıl temizlerim?
Bilgisayar virüslerine giriş: bölüm 3
Yayımlanma tarihi: May 23, 2005
Bir bilgisayar virüsünü temizlemek, bu iş için tasarlanmış özel araçlar yoksa, bir uzman için bile genelde zahmetli bir görevdir. Bazı virüsler ve diğer istenmeyen yazılımlar (casus yazılımlar gibi), algılanıp temizlendikten sonra bile kendilerini yeniden yükleyebilecek şekilde tasarlanmışlardır! Ancak bilgisayarınızı güncelleştirir ve birçok şirket tarafından ücretsiz olarak, belirli bir deneme süresi boyunca veya düşük bir maliyetle sunulan virüsten koruma araçlarını kullanırsanız, istenmeyen yazılımları kalıcı olarak temizleyebilir ve engelleyebilirsiniz.

Virüs temizleme adımları:
1.
Bilgisayarınızı Koruyun sitesini ziyaret edin ve en son güncelleştirmeleri yükleyin.

2.
Virüsten koruma yazılımı kullanıyorsanız, üreticisinin Web sitesini ziyaret edip yazılımı güncelleştirin ve sonra da sisteminizde kapsamlı bir tarama gerçekleştirin. Virüsten koruma yazılımı kullanmıyorsanız, bir hizmete abone olun ve ilk fırsatta sisteminizi tarayın.
Virüsten koruma yazılımım neden işe yaramadı?
Sisteminizde yüklü bir virüsten koruma yazılımı varsa, aracın en son tehditleri algılamasına ve onları temizlemesine yardımcı olan en son güncelleştirmelerle (genelde tanım dosyaları adı verilir) aracı düzenli olarak güncelleştirmek oldukça önemlidir. Ayrıca, tüm virüsten koruma yazılımları aynı derecede etkili değildir; kullandığınız yazılımın yeterli olmadığını düşünüyorsanız, bir araştırma yapıp alternatif bir virüsten koruma yazılımını deneyebilirsiniz.
Mobil virüsler hakkında bilmeniz gerekenler
Akıllı telefonlar, cep telefonları, el bilgisayarları ve diğer taşınabilir teknolojileri kullanırken kendinizi koruyun
Yayımlanma tarihi: 17.03.2005

İlgili Bağlantılar
• Virüsler, solucanlar ve Truva atları nedir?
• Windows Mobile: Güvenlik ve Virüs Koruması
• Hareket halindeyken dizüstü bilgisayarınızı korumanın 7 yolu
• 5 adımda anlık ileti virüslerinden korunmanıza yardımcı olun


Virüsler ve diğer tehditler nedeniyle bilgisayarınızın karşı karşıya olduğu riskleri zaten biliyor olmalısınız. Son zamanlarda, akıllı telefonlar, cep telefonları ve el bilgisayarları gibi yaygın olarak kullanılmaya başlanan diğer aygıtlara yönelik tehlikelerin arttığı ile ilgili haberler sıkça duyulmaya başlandı. Cebinizde veya çantanızda taşıdığınız aygıtın risk altında olup olmadığını ve bu konuda yapabileceklerinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Mobil virüsler günümüzde önemli bir tehdit midir?
Son zamanlarda el bilgisayarlarını hedefleyen saldırganların ve virüslerin varlığı bildirilmiş olmasına karşın, bu saldırılar yaygın değildir. Mobil virüsle karşılaşmak her zaman olasıdır, ancak şimdilik sık karşılaşılan bir durum değildir.

Bazı mobil virüsler, geleneksel bilgisayar virüsleri gibi yayılır; genelde virüslü programlar veya dosyalar yüklediğinizde bulaşır. Cep telefonlarında ise fotoğraflar, video klipler, zil sesi tonları, cep telefonu temaları veya başka programlar yüklerseniz bu durum oluşabilir.

Önemli: Şimdilik, dizüstü veya masaüstü bilgisayarınızdan Windows Mobile tabanlı aygıtınıza geçebilen bir virüs olduğu bilinmemektedir.

Diğer mobil virüsler ise organik virüsler gibi yayılır; doğru taşıyıcı bulunur ve yakın temas kurulursa bulaşır. Bazı cep telefonlarında bulunan ve aygıtlar arasında veri aktarımı yapmanıza olanak sağlayan Bluetooth teknolojisi sayesinde, örneğin, cep telefonunuzdan yazıcınıza fotoğraf gönderebilir veya Windows Mobile aygıtınızda saklanan adresleri dizüstü bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.

Bu kullanışlı teknoloji, doğru kullanılmadığında bazı risklere neden olur. Bluetooth etkin olan taşınabilir aygıtınız "keşfedilebilir moddaysa" (daha fazla bilgi için aygıtınızla gelen kılavuza bakın) ve Bluetooth etkin olan ve sizinkiyle aynı işletim sistemini çalıştıran virüslü başka bir taşınabilir aygıtın 30 fut yakınına gelirseniz, aygıtınıza virüs bulaşabilir.

Not: Bluetooth özelliği olan Windows Mobile aygıtlarda bu teknoloji varsayılan olarak kapalıdır.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:31

Mobil virüslerden korunmanıza yardımcı olun
Mobil virüslerin henüz önemli bir tehdit olmamasına karşın, bazı uzmanlar sorunun büyümekte olduğunu ve gelecekte bu tehdidin yaygınlaşacağını öngörmektedir. Hazırlıklı olmak istiyorsanız, taşınabilir aygıtınızdaki verilerin korunmasına yardımcı olmak için aşağıdaki genel kuralları uygulayın.

• Yalnızca güvendiğiniz bir kaynaktan gönderilen programları ve içeriği (fotoğraflar, video klipler, zil sesi tonları, taşınabilir aygıt temaları ve oyunlar) yükleyin veya kabul edin. Kişisel bilgisayarınızı kullanırken geçerli olan daha güvenli gezinti ve karşıdan yükleme için önerilerimiz, bir taşınabilir aygıt kullanarak Web'de gezinirken, e-posta gönderirken veya program karşıdan yüklerken de geçerlidir. Kimden geldiğini bilmediğiniz veya almayı beklemediğiniz bir ek alırsanız, yapabileceğiniz en uygun davranış bu eki açmamak veya hiç karşıdan yüklememektir.

• Telefonunuzun Bluetooth özelliği varsa, bu özelliği kullanmadığınız zamanlarda kapatın veya keşfedilemez moda ayarlayın. Yalnızca güvendiğiniz kaynaklardan gelen verileri kabul edin. Daha fazla bilgi için, taşınabilir aygıtınızla gelen yönergelere bakın.

• Telefonunuzun Işınlama (Kızılötesi olarak da bilinir) özelliği varsa, bu özelliğin yalnızca güvendiğiniz bir kaynaktan veri almasına izin verin.
Taşınabilir aygıtınızı korumanın diğer yolları
Şimdilik, taşınabilir aygıtınıza virüs bulaşma riski, aygıtı kaybetme veya çaldırma riskinden çok daha düşüktür. Özellikle de havaalanlarındaki denetleme noktaları gibi hırsızlığın çokça olduğu yerlerde, telefonunuza veya diğer el aygıtlarınıza da cüzdanınız kadar dikkat etmeyi unutmayın. Aygıtınızla birlikte gelen kılavuzu okuyup, aygıtı nasıl kilitleyeceğinizi veya parolayla koruyacağınızı öğrenin. Böylece, taşınabilir aygıtınız çalınsa bile hırsızın telefon görüşmeleri yapmasını veya sakladığınız kişisel bilgilerinize erişmesini zorlaştırmış olursunuz.
Virüsten koruma yazılımı: Sık sorulan sorular
S: Virüsten koruma yazılımı nedir?
Y. Virüsten koruma yazılımı, bilgisayarınızı, pek çok virüse, solucana, Truva atına ve zararlı işlemler gerçekleştirebilecek diğer istenmeyen tehditlere karşı korumanıza yardımcı olur. Bu tehditler dosyaları silebilir, kişisel verilere erişebilir veya diğer bilgisayarlara saldırmak için bilgisayarınızı kullanabilir. Bilgisayarınıza yüklenmiş olarak gelen veya satın alıp yüklediğiniz virüsten koruma yazılımı.

S: Neden virüsten koruma yazılımı kullanmam gerekiyor?
Y. Virüsten koruma yazılımı bilgisayarınızın güvenli kalmasına yardımcı olur. Virüsten koruma yazılımınızı düzenli olarak güncelleştirmeyi unutmayın. Bu güncelleştirmeler genellikle virüsten koruma yazılımınızın satıcısından edineceğiniz abonelikle sağlanır.
Bilgisayarımda virüsten koruma yazılımı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Y. Başlat menüsündeki Programlar listesinde bir virüsten koruma programı bakın. Pek çok büyük bilgisayar üreticisi, bilgisayara, McAfee veya Symantec gibi yaygın olarak kullanılan bir virüsten koruma yazılımı paketinin en azından deneme sürümünü ekler. Ancak yazılımın bilgisayarınıza yüklü olması "açılmış olduğu" ve düzenli olarak güncelleştirmeleri alacağı anlamına gelmez
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:32

S: Yüklü bir virüsten koruma yazılımım zaten var, ancak başka bir şirketin virüsten koruma progr***** yüklemek istiyorum. Bunu yapabilir miyim?
Y. Virüsten koruma yazılımınız olduğu halde başka bir şirkete ait yeni bir ürün yüklemek istiyorsanız, yeni programı yüklemeden önce geçerli virüsten koruma yazılımınızı kaldırmanız gerekir. Önceki sürüm yüklü olarak kalırsa, bilgisayarınızda çakışmalara neden olabilir..

S: Virüsten koruma yazılımının güncel kalmasını nasıl sağlayabilirim?
Y. Zaman aşımına uğrayan virüsten koruma yazılımı etkin olmayan virüsten koruma yazılımı anlamına gelir. Virüsten koruma yazılımının en son tehditlere karşı korunmanıza yardımcı olması düzenli güncelleştirmelerle sağlanır. Güncelleştirmeleri almak için abone olmazsanız, bilgisayarınız zararlı yazılımların saldırılarına karşı savunmasız kalabilir. Virüsten koruma yazılımınızın güncel kalmasını sağlamaya yönelik birkaç ipucu:

• Virüsten koruma yazılımınızın güncel ve etkin olduğundan emin olmak için virüsten koruma yazılımı şirketinden yıllık abonelik satın alın. Abonelik satın aldıysanız, virüsten koruma yazılımlarının çoğu Internet'e bağlandığınızda kendilerini güncelleştirir.

• Yazılımınızın güncel olduğundan emin olmak için virüsten koruma yazılımınızı Başlat menüsünü veya görev çubuğu bildirim alanını kullanarak açın ve güncelleştirme durumuna bakın. Yine de virüsten koruma yazılımınızın güncel olduğundan emin değilseniz, virüsten koruma yazılımınızın sağlayıcısına başvurun.

S: Yeni bir yazılım programı yüklemek istiyorum, ancak yükleme işlemi virüsten koruma yazılımını kapatmamı istiyor. Bu güvenli midir?
Y. Yeni bir yazılım programı yüklerken, bazen virüsten koruma yazılımınızı yükleme işlemi süresince kapatmanız gerekir. İşlem bittikten sonra virüsten koruma yazılımını yeniden açmayı unutmayın.

S: Virüsten koruma yazılımımdaki bazı ayarları devre dışı bıraktım, ancak şimdi bunu yapmış olmam gerektiğinden emin değilim. Etkinleştirilmesi gereken en önemli ayarlar nelerdir?
Y. Aşağıdaki ayarlar büyük olasılıkla yazılımı yüklediğinizde varsayılan olarak etkinleştirilir ve bu ayarların uzun süre devre dışı bırakılmaması gerekir. Yeni bir yazılım programı yüklemek için veya başka bir nedenle bu ayarları devre dışı bırakmanız gerekiyorsa, en kısa sürede yeniden etkinleştirdiğinizden emin olmalısınız.

• "Erişim sırasında" veya "gerçek zamanlı" tarama etkinleştirilmelidir. Bu seçeneği devre dışı bırakmak tehditlere karşı savunmasız kalmanıza neden olabilir. Bu ayarın etkinleştirildiğini göstermek üzere görev çubuğunun bildirim alanında bir simge görüntülenmelidir. Simgeyi tıklatırsanız, virüsten koruma yazılımınızın ayarlarıyla ilgili ayrıntılı bilgileri görebilirsiniz. (Aynı bilgileri, Başlat menüsündeki Programlar listesinden virüsten koruma yazılımınızın simgesini tıklatarak da alabilirsiniz.)

• Virüsten koruma yazılımı sabit diskinizde zamanlanmış bir tarama gerçekleştirecek şekilde ayarlanmalıdır.

• Virüsten koruma yazılımınızı e-postaları varsayılan olarak tarayacak şekilde yapılandırmalısınız
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:32

nternet güvenlik duvarları: Sık sorulan sorular

--------------------------------------------------------------------------------

S: Güvenlik duvarı nedir?
Y. Internet güvenlik duvarı, Internet üzerinden bilgisayarınıza erişmeye çalışan bilgisayar korsanlarını, virüsleri ve solucanları engellemeye yardımcı olan yazılım kodu parçası veya donanımdır. Ev kullanıcısı veya küçük işletme kullanıcısıysanız, bilgisayarınızı korumaya yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz en etkin ve en önemli adım güvenlik duvarı yüklemektir. Güvenlik duvarının ve virüsten koruma yazılımının Internet'e bağlanmadan önce açılmış olması önemlidir.

S: Güvenlik duvarına neden ihtiyacım var?
Y. Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınız korunmuyorsa, bilgisayar korsanları bilgisayarınızdaki kişisel bilgilere erişim hakkı elde edebilirler. Bilgisayarınıza, dosyalara zarar verecek veya çeşitli hatalara neden olacak yazılım kodu yükleyebilirler. Buna ek olarak, bilgisayarınızı kullanarak Internet'e bağlı diğer ev ve iş bilgisayarlarında da sorun oluşturabilirler. Güvenlik duvarı, pek çok zararlı Internet trafiğini bilgisayarınıza erişmeden engellemeye yardımcı olur.

Bazı güvenlik duvarları, başka kişilerin, diğer bilgisayarlara saldırmak için bilginiz olmadan bilgisayarınızı kullanmalarını da engellemeye yardımcı olabilir. Internet'e bağlanma şekliniz ne olursa olsun (çevirmeli modem, kablo modem veya dijital abonelik hattı, DSL veya ADSL), güvenlik duvarı kullanmak önemlidir.

S: Bilgisayarımda güvenlik duvarı olup olmadığını nasıl anlarım?
Y. Bilgisayarınızda Microsoft Windows® XP Service Pack 2 (SP2) çalışıyorsa, güvenlik duvarınızın açık olup olmadığını şu şekilde denetleyebilirsiniz Windows Güvenlik Merkezi:

1.
Başlat'ı ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın.

2.
GüvenlikMerkezi'ni ve sonra Windows Güvenlik Duvarı'nı tıklatın.


Windows XP'niz varsa, ancak bilgisayarınızda Service Pack 2 yüklü değilse, şu siteyi ziyaret ederek yükleyebilirsiniz: Microsoft Update Web Sitesi. Ayrıca güvenlik duvarının etkinleştirildiğinden emin olmak için aşağıdaki adımları da uygulayabilirsiniz:

1.
Başlat'ı ve sonra Denetim Masası'nı tıklatın.

2.
Ağ ve Internet Bağlantıları'nı ve ardından Ağ Bağlantıları'nı tıklatın.

İpucuAğ ve Internet Bağlantıları kategorisi görünmüyorsa, pencerenin sol üstünde bulunan Kategori Görünümü'ne geç'i tıklatın.

3.
Çevirmeli veya Yerel Ağ veya Yüksek Hızlı Internet kategorisinin altında, korunmasına yardımcı olunmasını istediğiniz bağlantıyı seçmek için ilgili simgeyi tıklatın.

4.
Soldaki görev bölmesinde, Ağ Görevleri'nin altında, Bu bağlantının ayarlarını değiştir'i tıklatın (veya korunmasına yardımcı olunmasını istediğiniz bağlantıyı sağ tıklatın ve sonra Özellikler'i tıklatın).

5.
Gelişmiş sekmesinde, Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nın altında, Bu bilgisayara Internet üzerinden erişimi sınırlayarak ya da önleyerek bilgisayar ve ağımı koru'nun yanındaki kutuyu işaretlediğinizden emin olun Kutunun içinde onay işareti varsa, güvenlik duvarı açıktır. Kutuda işaret yoksa, güvenlik duvarı kapalıdır ve bilgisayarınız Internet'teki olası tehlikelere karşı savunmasızdır.


Windows 2000, Windows Millennium Edition, veya Windows 98 gibi farklı bir Windows sürümünüz varsa, başka bir şirketten, güvenlik duvarı donanımı veya yazılımı alıp yüklemeniz gerekir. Kablosuz erişim noktaları veya geniş bant yönlendiriciler gibi ev ağı aygıtlarınızın el kitaplarına bakarak yerleşik güvenlik duvarı donanımları olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Bilgisayarınızda güvenlik duvarı yazılımı yüklü olup olmadığını kesin olarak bilmiyorsanız, Tüm Programlar klasöründen denetleyebilirsiniz. Başlat'ı ve sonra Tüm Programlar'ı tıklatın. Yüklü bir güvenlik duvarı programı arayın. Ev kullanıcıları için güvenlik duvarı yazılımı sağlayan, yaygın kullanılan bazı markaların adlarına örnek olarak McAfee, Symantec, Tiny Personal Firewall ve ZoneAlarm verilebilir.

S: Yerleşik güvenlik duvarı olmayan bir Windows sürümüm var. Ne yapmalıyım?
Y. Windows XP'den önceki Windows sürümleri yerleşik güvenlik duvarıyla birlikte gelmiyordu. Bilgisayarınızda Windows 2000, Windows Millennium Edition (Me) veya Windows 98 gibi daha önceki bir Windows sürümü varsa, güvenlik duvarı almalı ve yüklemelisiniz. Güvenlik duvarı donanımı veya güvenlik duvarı yazılımı kullanabilirsiniz. Aşağıdaki kaynaklarda güvenlik duvarı seçenekleriyle ilgili daha çok bilgi sağlanır.

Güvenlik Duvarı Donanımları

Ev ağlarına yönelik pek çok kablosuz erişim noktasında ve geniş bant yönlendiricisinde, ev ağlarının çoğunda iyi koruma sağlayan yerleşik güvenlik duvarı donanımı bulunur. Yerleşik güvenlik duvarı donanımı ve diğer tümleşik ev ağı oluşturma özelliklerine sahip kablosuz erişim noktasına örnek olarak Microsoft Geniş Bant Ağ İletişimi Kablosuz Baz İstasyonu verilebilir.

Güvenlik Duvarı Yazılımları

Güvenlik duvarı yazılımları tek başına çalışan bilgisayarlar için iyi bir seçimdir ve Windows 98, Windows ME ve Windows 2000 ile iyi çalışırlar. (Windows XP'de yerleşik bir güvenlik duvarı olduğundan ek güvenlik duvarı gerekmez.)

Güvenlik duvarı yazılımları diğer yazılım şirketlerinden edinilebilir. Virüsten koruma ve güvenlik duvarı paketleriyle ilgili özel teklifler için, Güvenlik yazılımları: Yüklemeler ve deneme sürümleri sayfamızı ziyaret edin.

Farklı güvenlik duvarı türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, bkz: Neden bir bilgisayar güvenlik duvarı kullanmalısınız?

S: Hangi Windows sürümünü çalıştırdığımı nasıl öğrenebilirim?
Y. Windows XP veya daha önceki bir Windows sürümünüz olup olmadığından emin değilseniz,

• Başlat'ı ve sonra Çalıştır'ı tıklatın.

• Çalıştır iletişim kutusunda, winver yazın. Tamam'ı tıklatın.


Çalıştırmakta olduğunuz Windows yazılımı sürümü görüntülenen iletişim kutusunda belirtilir.

S: Güvenlik duvarını Windows XP'de nasıl kullanmaya başlarım?
Y. Windows XP SP2 çalıştırıyorsanız, yeni Windows Güvenlik Duvarı zaten etkinleştirilmiştir. Daha fazla bilgi için, bkz: Windows Güvenlik Duvarı'nı Öğrenme

Service Pack 2 çalıştırmıyorsanız, Bilgisayarınızı Koruyun sayfası üzerindeki adımlar Windows XP'deki Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı açmanıza yardımcı olur. Internet'e bağlanmak için tek başına çalışan bir bilgisayar kullanıyorsanız, bu adımları uygulayın.

S: Windows Güvenlik Duvarı nasıl çalışır?
Y. Windows Güvenlik Duvarı, etkinleştirildiği bağlantılar üzerindeki tüm ağ trafiğini izler. Örneğin, güvenlik duvarı, çevirmeli Internet bağlantınızdaki tüm trafiği izleyebilir. Güvenlik duvarı, bilgisayarınızdan başlatılan tüm bağlantıları izler ve istenmeyen trafiğin bilgisayarınıza erişmesini engeller. Güvenlik duvarı, gerekirse bağlantı noktalarını dinamik olarak açar ve adresini tıklattığınız Web sayfası gibi özellikle istemiş olduğunuz trafiğin bilgisayarınız tarafından alınmasına olanak sağlar.

"Bağlantı noktası", bir ağ trafiği türünün bilgisayarınıza eriştiği noktayı tanımlayan, ağ konusuna yönelik bir terimdir. Açtığınız bağlantı noktaları göndermek ve almak istediğiniz trafik türüne bağlıdır.

Gelen trafik istemediyseniz, Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı, bu trafiğin bilgisayarınıza erişmeden engellenmesine yardımcı olur. Ağ oluşturma, çevrimiçi oyunları barındırma veya kendi Web sunucunuzu barındırma gibi özel kullanımlar için açık olmasını istediğiniz bağlantı noktaları seçebilirsiniz. Bu, diğer kişilerin bilgisayarınıza bağlantı kurmasına olanak verir, ancak bunun yanında güvenliği de azaltabilir.

Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı, Windows XP Home Edition ve Windows XP Professional'ın bir parçasıdır.

Daha fazlasını öğrenmek için, bkz: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı Kullanın ve Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nda Bağlantı Noktaları Nasıl Açılır.

S: Güvenlik duvarına ek olarak başka bir şeye gereksinimim var mı?
Y. Güvenlik duvarı bilgisayarınızın yüzde 100 güvenli olmasını sağlamaz. Ancak, güvenlik duvarı etkin bir ön savunma hattı oluşturur. Öncelikle bir güvenlik duvarı yüklemeli ve sonra Microsoft Update'teki kritik yazılım güncelleştirmeleri ve virüsten koruma yazılımı gibi başka bir güvenlik önlemi eklemelisiniz. Windows XP 'de, kullanılabilen güncelleştirmeleri yüklediğinizden emin olmanıza yardımcı olan Otomatik Güncelleştirmeler'i kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz: Bilgisayarınızı Koruyun Web sitesi .

S: Evde veya küçük işletme ağımda birden çok bilgisayar varsa Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı kullanmalı mıyım?
Y. Evet. Evde veya küçük işletme ağınızda birden çok bilgisayar varsa, ağdaki her bilgisayarı korumanız gerekir. Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı her bağlantıda etkinleştirmek, bilgisayarlardan birine virüs bulaşırsa, virüsün ağınızdaki diğer bilgisayarlara yayılmasını engellemeye yardımcı olur. Ancak, güvenlik duvarı, e-posta iletisine eklenmiş bir virüsü engellemez ve virüs bilgisayarınıza bulaşabilir. Ayrıca bir virüsten koruma programı da yüklemelisiniz.

S: Ev ağımda Internet Bağlantı Paylaşımı kullanıyorum, hangi bilgisayarlarda güvenlik duvarı olması gerekir?
Y. Güvenlik duvarını ev ağınızdaki tüm bilgisayarları korumak için kullanmalısınız. Güvenlik duvarı, virüsler ve solucanlar bilgisayarlardan birine bulaştığında, ağdaki diğer bilgisayarlara yayılmasını engeller. Ağdaki, hem ev ağınızda hem de ortak ağlarda kullandığınız dizüstü bilgisayar gibi bir bilgisayara ayrı bir Internet bağlantısı üzerinden de virüs bulaşabilir. Bundan başka, CD veya disketten yüklenen yazılımlar yoluyla da ağınızdaki bilgisayara virüs bulaşabilir.

S: Ev ağımdaki tüm bilgisayarlarda Windows Güvenlik Duvarı'nı etkinleştirmeliyim?
Y. Evet. Bilgisayarlarınızdan herhangi birinde birden çok ağ bağlantısı varsa, güvenlik duvarını her bağlantı için açmanız gerekir. Windows XP SP2 çalıştırıyorsanız, Windows Güvenlik Duvarı otomatik olarak açılır ve dosya ve yazıcı paylaşımı gibi ortak görevler tarafından engellenmemelidir. Daha fazla bilgi için, bkz: Windows Güvenlik Duvarı'nı Öğrenme.

Service Pack 2 çalıştırmıyorsanız, Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı dosya ve yazıcı paylaşımı tarafından engellenebilir ve bilgisayarınızın diğer ağ aygıtlarını bulmasını önleyebilir. Bu tür kullanımlara izin vermek için ağ bağlantı noktalarını el ile açabilirsiniz. Ağ bağlantı noktaları açık bırakıldığında, Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı tarafından bilgisayarınız için sağlanan koruma azalır. "Bağlantı noktası", bir ağ trafiği türünün bilgisayarınıza eriştiği noktayı tanımlayan, ağ konusuna yönelik bir terimdir. Açtığınız bağlantı noktaları göndermek ve almak istediğiniz trafik türüne bağlıdır. Hangi programların bağlantı noktalarını açmanızı gerektirdiği ve Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nda bağlantı noktalarının el ile nasıl açıldığı hakkında daha fazla bilgi için, bkz: Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nda Bağlantı Noktaları Nasıl Açılır.

S: Bilgisayarım büyük bir işletme, okul veya şirket ağının bir parçası, bu durumda bir güvenlik duvarı etkinleştirmeli miyim?
Y. İşletmenizin, okulunuzun veya şirket ağınızın ağ yöneticisi tarafından oluşturulan ilkeyi uygulamalısınız. Bazı durumlarda ağ yöneticileri ağdaki tüm bilgisayarları yapılandırabilir; bu durumda bilgisayarınız ağa bağlandığında güvenlik duvarını açamazsınız. Durum buysa, Windows Güvenlik Merkezi'ndeki güvenlik duvarını açmaya yönelik onay kutusu veya Ağ Bağlantısı Özellikleri iletişim kutusu soluk olarak görüntülenir. Bilgisayarınızda bir güvenlik duvarı olması gerekip gerekmediği konusunda ağ yöneticinizden de yardım isteyebilirsiniz.

S: Evde veya yolculukta, büyük bir ağa erişmek için Sanal Özel Ağ bağlantısını kullanıyorum. Windows XP'de güvenlik duvarını açmam gerekir mi?
Y. Bağlandığınız büyük ağı ağ yöneticisine sormalısınız. VPN bağlantısı için Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nın açılıp açılmayacağı konusunda yöneticinin gösterdiği yolu izlemelisiniz. Internet'e bağlanmak için kullandığınız Yerel Ağ veya Yüksek Hızlı Internet bağlantısı veya Uzaktan Erişim Hizmeti (RAS) bağlantısı için Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı mutlaka açmalısınız.

S: Windows XP ürünüm var. Yerleşik güvenlik duvarından başka bir güvenlik duvarı kullanabilir miyim?
Y. Evet. Güvenlik duvarında farklı özellikler bulunmasını isteyen Windows XP kullanıcıları, başka bir şirketin sunduğu güvenlik duvarı donanımını veya güvenlik duvarı yazılımını kullanabilirler. Aşağıdaki satıcıların sunduğu güvenlik duvarı ürünleri Windows XP ile uyumludur.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:33

S: Windows XP bilgisayarımda hem yerleşik güvenlik duvarını hem de başka bir şirketin güvenlik duvarı yazılımını mı kullanmam gerekiyor?
Y. Hayır. Normal ev bilgisayarlarında, ev ağlarında ve küçük işletme ağlarında birden çok güvenlik duvarı yazılımı çalıştırmak gerekmez. Aynı bağlantıda iki güvenlik duvarı kullanmak Internet bağlantısında sorunlara veya başka beklenmeyen davranışlara neden olabilir. Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı veya farklı bir güvenlik duvarı yazılımı, tek başına, bilgisayarınız için büyük ölçüde koruma sağlayabilir.

S: Güvenlik duvarı donanımı arkasında bulunan bir bilgisayarda Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı da kullanmam gerekir mi?
Y. Evet. Ev ağınızdaki tüm bilgisayarlarda Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı açmalısınız. Bunu yapmak, bir bilgisayara virüs veya solucan bulaştığında, bunların ağınızda yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Ağdaki, hem ev ağınızda hem de ortak ağlarda kullandığınız dizüstü bilgisayar gibi bir bilgisayara ayrı bir Internet bağlantısı üzerinden virüs bulaşabilir. Bundan başka, CD veya disketten yüklenen e-posta veya yazılımlar yoluyla da ağınızdaki bilgisayara virüs bulaşabilir.

S: Yerleşik Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı yerine Microsoft olmayan bir kişisel güvenlik duvarı mı kullanmalıyım?
Y. Bilgisayarınızda Microsoft olmayan bir güvenlik duvarı zaten varsa, bunu kullanmaya devam etmelisiniz. Güvenlik duvarınız yoksa, seçim yapabilirsiniz. Yapılandırılması çok kolay olan basit bir güvenlik duvarı istiyorsanız, Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı kullanmalısınız. Bilgisayarınızdan geçen trafik üzerinde daha ileri düzeyde denetiminiz olmasını ve bunun yanı sıra giden trafiği de engellemek istiyorsanız (bilgisayarınızdan Internet'e giden trafik), başka bir şirketin kişisel güvenlik duvarını seçin.

S: Windows XP Home Edition ürünüm var. Bu üründe Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı var mı?
Y. Evet, Windows XP Home Edition ve Windows XP Professional ürünlerinin her ikisinde de yerleşik Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı vardır.

S: Bağlantı Özellikleri iletişim kutusunda, Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı açma yönergelerinde açıklanan Gelişmiş sekmesini görmüyorum. Neden?
Y. Yönetici olarak oturum açmamış olabilirsiniz.. Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı açmak için yönetici olarak oturum açmalısınız. Windows XP bilgisayarınızı kurarken, kurulum yordamı yönetici hesabı ve parolası oluşturma işlemi sürecinde size yol gösterir. Yönetici hesabı ayarlamadıysanız, varsayılan yönetici hesabının kullanıcı adı Administrator olur ve parola da boşluk olarak ayarlanır. Parola alanına hiçbir şey yazmayın. Windows XP, yönetici hesabı adını ve parolasını unutmanız durumunda kullanılmak üzere bir parola sıfırlama diski oluşturma seçeneği de sağlar. Ayrı bir yönetici hesabı ve parolası ayarladığınız ve sıfırlama diski oluşturmadığınız durumda kullanıcı adını ve parolayı unutursanız, güvenlik duvarını açabilmek için işletim sistemini yeniden yüklemeniz gerekir.

S: Bağlantı Özellikleri iletişim kutusundaki Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı onay kutusu soluk olarak görüntüleniyor ve onay işareti ekleyemiyorum. Nerede hata var?
Y. Bu, bilgisayarınızın bir işletmeye, okula veya şirkete yönelik büyük bir ağın parçası olduğu ve ağ yöneticinizin ağ üzerinde Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nın kullanımını engellediği durumda oluşur.

S: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı nelere karşı koruma sağlayabilir?
Y. Güvenlik duvarı, ağ üzerinde yayılan çok çeşitli bilgisayar solucanına karşı birincil savunma hizmetini sunar. Bilgisayar solucanı virüse benzer, ancak bağımsızdır ve diğer programların yardımı olmadan yayılabilir. Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı, bilgisayarınızı, dış kullanıcılardan gizleyerek ve yetkisiz bağlantılar kurulmasını engelleyerek korumanıza yardımcı olur.

S: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı nelere karşı koruma sağlamaz?
Y. Windows XP'deki Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı, yararlı ve kullanışlı bir yazılım gibi görünerek kendisini açmanızı veya yüklemenizi sağlayan Truva Atları gibi, e-posta yoluyla yayılan virüslere karşı koruma sağlayamaz. Güvenlik duvarı istenmeyen postaları veya açılır pencere reklamlarını engelleyemez. Güvenlik duvarı güvenli olmayan kablosuz ağa erişimi de engellemez. Ancak güvenlik duvarı ağınızdaki bilgisayarların korunmasına yardımcı olur; böylece tehdit oluşturan bir kişi ağınıza erişim hakkı kazanmış olsa da kişisel bilgisayarınıza erişemez.

S: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı kablosuz ağımı korur mu?
Y. Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı kablosuz ağ üzerindeki bir bilgisayarı korumaya yardımcı olur, ancak ağa erişimi kısıtlamaz. Kablosuz ağınızı, Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA) veya Kabloya Eşdeğer Gizlilik (WEP) kullanan bir ağ anahtarı kullanacak şekilde yapılandırmalısınız. Daha fazla bilgi için kablosuz ağ aygıtlarınızın el kitabına bakın.

S: Evimdeki ve işyerimdeki, güvenlik duvarlarıyla korunan ağlarda dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Yolculuk ederken ne yapmalıyım?
Y. Yolculuk sırasında, çevirmeli modem veya geniş bant bağlantısı kullanarak Internet'e bağlandığınızda Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı etkinleştirmelisiniz.

S: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı açtıktan sonra bazı oyunlarım ve programlar durmuş gibi görünüyor. Neden?
Y. Bazı programların düzgün çalışabilmesi için belirli bağlantı noktalarının açık olması ve dolayısıyla trafiğin Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı üzerinden geçebilmesi gerekir. Bu tür programların bir kısmını gösteren liste ve ilgili çözümler için bkz: Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nda Bağlantı Noktaları Nasıl Açılır.

S: MSN Internet hizmetim var. Windows XP'de Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı kullanabilir miyim?
Y. MSN çevirmeli Internet hizmetiniz varsa, çevirmeli bağlantı yazılımının en yeni sürümü olan MSN Explorer 9'a yükseltmelisiniz. Bu sürüm, MSN çevirmeli Internet hizmeti kullanıcıları için Windows XP'deki Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı tam olarak destekler. MSN yazılımınızı yükseltme veya MSN Internet bağlantınızın güvenli olmasını sağlama hakkında daha fazla bilgi için, MSN desteğine başvurun.

S: Windows güvenlik duvarını etkinleştirdikten sonra, Windows XP'de Uzaktan Yardım bağlantısı kuramıyorum, bu ikisi birbiriyle ilişkili mi?
Y. Güvenlik duvarını, Uzaktan Yardım çağrısı gönderdikten sonra etkinleştirmeniz sorun oluşturabilir. Bu sorunu geçici olarak çözmek için Windows Güvenlik Duvarı etkinleştirildiğinde yeni bir Uzaktan Yardım çağrısı oluşturabilir ve sonra uzmana yeni çağrıyı gönderebilirsiniz. Daha fazla bilgi için, bkz: Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı Çağrı Gönderdikten sonra Etkinleştirilirse Uzaktan Yardım Çalışmayabilir.

S: Windows Güvenlik Duvarı ve güvenlik duvarları hakkında nereden daha fazla bilgi bulabilirim?
Y. Bilgisayarınıza veya ev ağınıza güvenlik duvarı kurmayla ilgili sorunlar hakkında daha fazla bilgi almak için, bkz: Bilgisayarınızı Koruyun Destek sayfası veya Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı Kullanın.

Aşağıda belirtilen, Microsoft olmayan Internet kaynakları güvenlik duvarları hakkında daha genel bilgi sağlayabilir:

• ICSA Güvenlik Duvarı Alma Kılavuzu

• Carnegie Mellon Software Engineering Institute yayını olan Ev Bilgisayarı Güvenliği Kılavuzu


S: Windows için Apple iTunes kullanıyorum. Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nı etkinleştirdikten sonra diğer yerel ağ kullanıcıları iTunes paylaşım adımı görebiliyor ama paylaşılan çalma listelerime erişemiyor. Çalma listelerini nasıl paylaşabilirim?
Y. Bazı programların düzgün çalışabilmesi için belirli bağlantı noktalarının açık olması ve dolayısıyla trafiğin güvenlik duvarı üzerinden geçebilmesi gerekir. Aşağıdaki başlık altında Windows XP Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı'nda Bağlantı Noktaları Nasıl Açılır bu programlardın bir kısmını içeren bir liste ve ilişkili çözümler bulabilirsiniz.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından Admin Cuma 11 Şub. 2011, 14:33

RAT: Uzaktan Erişim Truva Atları ve korunma yolları
Yayımlanma tarihi: Ara 28, 2005
Uzaktan Erişim Truva Atları (RAT), dolandırıcıların bilgisayarınızı Internet bağlantınız üzerinden denetlemesine olanak tanıyan kötü amaçlı yazılım programlarıdır. RAT, bir dolandırıcının bilgisayarınızdaki dosya ve işlevleri görmesine ve değiştirmesine, etkinliklerinizi izlemesine ve kaydetmesine, başka bilgisayarlara saldırmak için bilgisayarınızı kullanmasına olanak tanıyabilir. Ayrıca RAT, dolandırıcıların bu işlemleri sizin bilginiz olmadan gerçekleştirmesini sağlar.

RAT'lar bilgisayarınıza nasıl bulaşır
RAT'lar genelde yasadışı yazılımlara veya Internet'ten yükleyebileceğiniz diğer dosya ve programlara gizlenmiş olarak gelir. E-postalarda veya anlık iletilerde komik resimler, tebrik kartları veya ses ve video dosyalarıymış gibi de görünebilirler. Ekleri tıklatarak açarsanız, bir RAT gizlice karşıdan yüklenebilir. Bazı durumlarda, hiçbir işlem yapmasanız da RAT, yazılımlardaki veya Internet'teki güvenlik açıklarından yararlanarak bilgisayarınıza bulaşabilir.
RAT ne yapabilir?
RAT, bilgisayarınızın Internet bağlantınız üzerinden uzaktan denetlenmesine olanak tanır. Dolandırıcılar bu beceriyi kullanarak şunları yapabilir:

• Sizi dolandırıcılık suçlarıyla yüz yüze bırakabilir. Bazı RAT programları, bilgisayarınızın sahte bir Web sitesini gerçekte güvendiğiniz bir Web sitesi (çevrimiçi bir banka sitesi gibi) olduğunu düşünmesine neden olabilir. Sahte siteye girdiğiniz parolalar ve diğer bilgiler, paranızı veya kimliğinizi çalmak için kullanılabilir.

• Dosyalarınızı bulabilir ve onları görüntüleyebilir, kopyalayabilir, değiştirebilir veya silebilir. RAT'lar, bunu bir kereliğine veya bilgisayarınızı her başlattığınızda bu görevleri gerçekleştirebilecek biçimde programlanabilir.

• Yazdıklarınızı kaydedebilir ve bu bilgileri başka bir bilgisayara gönderebilir. Dolandırıcılar bu bilgileri özel yazılımlar aracılığıyla işleyerek, bilgisayarınızda yazdığınız kullanıcı adlarını ve parolaları bulmaya çalışır.

• Bilgisayarınıza bağladığınız aygıtlardan video ve ses öğeleri yakalayabilir, bu medyayı dosya olarak kaydedebilir ve daha sonra da dolandırıcıların bilgisayarına gönderebilir.

• Bilgisayarınızdaki bir programı, işlemi veya bağlantıyı çalıştırabilir veya sonlandırabilir.

• Ekranda can sıkıcı veya kötü amaçlı Web sitelerine bağlanmaya ikna etmeye çalışan açılır pencereler oluşturabilir.

• Diğer bilgisayarlara saldırabilir. Bazı RAT'lar, dolandırıcıların gönderdikleri iletilerle sunucuda yük oluşturma veya virüs ve casus yazılımları yayma gibi görevleri gerçekleştirmek için denetim altında tuttukları çok sayıda bilgisayar olan "hortlak ordular" oluşturmak amacıyla kullanılır.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 621
Tecrübe : 1043
Reputation : 48
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

https://forumnet.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey Empty Geri: Evde Bilgisayar Güvenliği Hakkında Her Şey

Mesaj tarafından LordFire Çarş. 16 Şub. 2011, 16:00

Very Happy çok güzelmiş ya
LordFire
LordFire
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 286
Tecrübe : 293
Reputation : 6
Kayıt tarihi : 10/02/11
Yaş : 28
Nerden : ADANA

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz